Kolen als wintergroente, de 5 voordelen

Kool is heerlijk in een stamppotje en zit boordevol goede voedingsstoffen zoals vitamines, foliumzuur en ijzer. Perfect krachtvoer om je de winter gezond door te helpen. Waarom is kool zo goed voor je?

Rijk aan vitamines

Vrijwel alle koolsoorten zijn rijk aan vitamines en mineralen. De soort en hoeveelheid vitamines en mineralen wisselen wel. Zo is boerenkool rijk aan vitamine A, B2, B6, C, foliumzuur en calcium. Rode kool bevat veel vitamine A, B en vooral C, maar ook ijzer en calcium. En in savooiekool zit veel kalium, beta-caroteen en foliumzuur. Allemaal stoffen die je elke dag nodig hebt en die de kans dat je ziek wordt helpen verkleinen.

Weinig calorieën

Kool bevat relatief weinig calorieën. Een portie boerenkool van 200 gram bevat nog geen 100 calorieën, rode kool en savooiekool nog minder. Eet met een gerust hart lekker veel! Ter vergelijking: een stroopwafel of een schaaltje chocoladevla bevat ongeveer twee keer zoveel calorieën.

In de stamppot

Kool is makkelijk te verwerken. Het is heerlijk in een stamppot, waar je naar eigen inzicht een smaak kunt toevoegen voor variatie. Wel bevatten spekjes, rookworst en jus relatief veel verzadigde vetten en calorieën. Je kunt ze vervangen door bijvoorbeeld magere varianten rookworst of spekjes. Of probeer eens gerookte zalm, vegetarische reepjes of cashewnoten.

Bewaren

De meeste koolsoorten bewaar je het beste heel en ongesneden op een koele plek (schuur) of in de koelkast, in de groentela. Boerenkool en savooiekool zijn –mits koel bewaard- nog 5 tot 7 dagen houdbaar. Rode kool is nog 2 tot 3 weken te bewaren. En de stronken kun je gewoon eten dus kook ze lekker mee.

Duurzaam

Kool is ook nog eens een duurzame keuze in de herfst en winter. Veel kool komt uit ons eigen land. Er zijn dus relatief weinig transportkosten mee gemoeid om de winkels te bevoorraden. Bovendien wordt kool vaak in de volle grond geteeld, waardoor het milieu weinig belast wordt.

Recepten

Wil je recepten voor kool? Kijk bij voedingscentrum.nl voor gratis receptenboekjes.
Bron: www.voedingscentrum.nl

Mijn link met dit bericht: Het is mijn missie om mensen te bewegen gezond te eten. Dat je ook in de winter gezond, lekker kunt eten, bewijst dit bericht. Kolen zijn goedkoop.
Dit is vaak niet bekend, daarom breng ik het extra onder de aandacht. Wil je vanaf deze winter gezond gaan eten om je een leven lang fit te voelen? Laat je deskundig en persoonlijk adviseren.
Kies nu gratis intake, leven lang fit + een mooi gewicht

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.