Visie op duurzame voeding van kinderen

Visie op duurzame voeding van kinderen

Je kinderen opvoeden met goede voeding is duurzaam.  Kinderen groeien gezond op, de ouder is het voorbeeld en zet de toon. Ouders hebben een belangrijke verantwoordelijkheid hiervoor.  Kinderen spiegelen zich aan de ouders.  De Ouders kiezen, kopen en koken voor de kinderen. Hier zie je stijl van opvoeden in terug.

Hoe voed je op als ouder? Welke keuzes maak je? Kiezen ouders voor de voeding die gezond is? Of voeding die aan de smaak van de kinderen tegemoetkomt? Of zijn het de kinderen die bepalen wat er gegeten wordt?

Stel je als ouder regels/grenzen? Voeden, als deel van opvoeden, is de keuze van de ouder. Het is duurzaam om de kinderen een gevarieerde voeding aan te bieden. Laat ze kennismaken met allerlei verse producten en de vele smaken die voeding kan hebben.

In de praktijk zul je als ouder zul een mix aanbieden van wat gezond is en wat kinderen lekker vinden. Dit dilemma komt veel voor. Of er is vaak geen tijd om te koken.

Kiezen, kopen en koken
Dat wat jij kiest, koopt en kookt daar eet je gezin ook van mee.
Door hen gezond te voeden zorg je voor een gezonde basis. Voldoende vitamines en bouwstoffen, niet teveel vet, suiker en zout. Maar je voedt kinderen ook op met een eetgewoonte die ze later voortzetten. ‘Jong geleerd is oud gedaan’.

Gezond en ‘lekker’

Het is niet makkelijk om als ouder een gezonde mix te vinden van gezond eten en ‘lekkers’ waar kinderen om vragen.

Gebruik je gezonde verstand:

  •   Maak de beste keuze uit de producten
  •   Kijk kritisch naar de hoeveelheden.
  •   Geef zelf het goede voorbeeld

Kopiëren
Kinderen imiteren en kopiëren het gedrag van ouders.
Kinderen zien jou gezond/ongezond eten, de kans is groot dat ze het voedingspatroon zo overnemen. Persoonlijke gewoontes. Water drinken tussendoor bijvoorbeeld. Aan tafel eten. Bruin brood besmeren met boter. Niet alleen wat er op het bord ligt, maar ook hoe er gegeten wordt. Jong geleerd is oud gedaan.

Voeden is opvoeden
Iedereen kent wel ‘de strijd aan tafel’. Is dit terugkerend en wordt de sfeer aan tafel dagelijks verpest?

laat dit dan niet voortbestaan.  Doe er wat aan, vraag opvoedadvies aan anderen of experts. Je kunt het zeker doorbreken. Een verandering van je opvoedingsstijl aan tafel, kan het verschil maken. als moeder heb ik daar een enorm positieve ervaring mee dat mij geleerd heeft dat het aan de opvoeder is om te veranderen.
‘Belonen met snoep’ is ook een voorbeeld van hoe je kinderen voedt en opvoedt. Jij als ouder zet de toon.

Als duurzame diëtist kan ik de ouder leren om duurzaam gezond te eten voor zichzelf.  Met invloed op de kinderen. Dat blijft niet uit!

Als de moeder of vader duurzaam gezond eet, is het veel makkelijker om dit over te brengen op de kinderen. De ouder stelt een voorbeeld, de kinderen kunnen ‘mee eten’. met zijn allen gezond eten is  enorm stimulerend. Er is meer samenhang en betrokkenheid. Het ‘met zijn allen doen’ is positief voor kinderen.

Ik ben zelf ook moeder en ken de dilemma’s aan tafel, mijn positieve ervaringen hebben mij veel geleerd. Maak gebruik van mijn deskundigheid en persoonlijke betrokkenheid  lees hier meer.

Contact opnemen kan je alvast op weg helpen. Wil je je vragen kwijt?  Een oudergesprek kan je helpen, ik luister naar je. Kies nugratis intake, leven lang fit + een mooi gewicht

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.