Supplementen voor duurzaam afvallen werken niet

Veel mensen willen veel, snel en vooral makkelijk afvallen. Daarvoor koopt men vaak supplementen. Zin of onzin?

Een Duits onderzoek (Georg-August-Universität Göttingen) testte 9 populaire supplementen door ze met placebo’s te vergelijken in een gerandomiseerde proef. Het betrof L-carnitine, polyglucosamine, poeder van kool, zaden van guarana (Paullinia cupana), bonen-extract, konjak-extract (Amorphophallus konjac), pillen met vezels, preparaten met natrium-alginaat en diverse plantenextracten. De supplementen werden gekocht en onherkenbaar gemaakt.

Vervolgens kregen 189 personen van middelbare leeftijd met (ernstig) overgewicht gedurende 8 weken pakjes met hetzij neppillen of 1 van de 9 supplementen. De aanbevolen dosis was die van de fabrikant. Bij sommige producten zat een dieetadvies, bij andere niet. Het gemiddelde gewichtsverlies was bij 7 van de producten 1 tot 2 kilo, verschillend per supplement. In de groep met de nepmiddelen was het gewichtsverlies 1,2 kilo. Er waren geen significante verschillen tussen de beide groepen. Een andere studie..

De 2e studie (Peninsula Medical School Exeter en Plymouth) was een systematische review van alle klinische onderzoeken naar supplementen om af te vallen. Het is een samenvatting van de gevonden bewijzen over chroompicolinaat, Ephedra, bittere sinaasappel, geconjugeerd linolzuur (CLA), calcium, guargom, glucomannaan, chitosan en groene thee. De onderzoekers vonden geen enkel bewijs dat er ook maar een van deze onderzochte supplementen een adequate behandeling is om het lichaamsgewicht te verminderen.

Omvang supplementen

Over de hele wereld samen wordt er voor ruim 13 miljard dollar (10 miljard euro) verkocht aan dieetsupplementen, de receptplichtige middelen niet meegerekend. In West-Europa was de verkoop meer dan 1,1 miljard euro.

Bron: www.nieuwsvoordiëtisten.nl

Mijn link met dit bericht: het is mijn missie te adviseren over gezonde voeding met gezond verstand. Supplementen  en  wonderpillen worden veel gekocht. Als je je gezond verstand gebruikt en je in de werkzaamheid verdiept, zie je dat het weggegooid geld is.

Wil je duurzaam gezond eten zonder supplementen ? Laat je deskundig en persoonlijk adviseren.

Kies nu gratis intake, leven lang fit + een mooi gewicht

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.