Slowfood ook voor ondernemende moeders die druk zijn

Slowfood is de tegenhanger van fastfood. Dat is vers koken, met aandacht je voeding kiezen, koken en gebruiken. Je kunt je inspanningen vele stapjes opvoeren met een eigen moestuin of biologisch eten kopen op die ene boerenmarkt 3 dorpen verderop, het kan ook anders. Blijf vooral dichtbij jezelf.

Het begint allemaal met aandacht en ontsnappen aan de hectiek. Denk jij aan gezond eten in drukke tijden met werk en zorg voor anderen?

Gezond eten is moeilijk in drukke tijden. Bij drukte en stress maak je snel de keuze om makkelijk kant-en-klaar te eten.  Als je net wat meer aandacht hebt voor je eten eet je slow. Elke dag slow eten dan eet je duurzaam gezond. Klinkt moeilijk, maar het goede nieuws is: Iedereen kan het.

Aandacht voor jezelf

Het vraagt wat aandacht en de wil om het roer om te gooien. Slow is duurzaam en zingevend. Zeker niet suf. Het begint met aandacht voor jezelf. Ik wil je mijn verhaal vertellen als voorbeeld. Misschien heb je er wat aan..
Als ondernemer ben je constant aan het leren. Dit voorjaar deed ik een experiment uit het boek van Marcus Buckingham “Ontdek wie je bent”. Een experiment om je sterke punten te achterhalen en die te vertalen naar je onderneming. Daar waar je als mens blij van wordt, daar kun je als ondernemer in excelleren.  Bij het snoeien van de klimop in de tuin en het keuvelen met mijn zoontje viel op dat ik er intens blij van werd: groen, slow en aandacht. ” Hé dit doet mij goed “.

Toen ik moeder werd, heb ik het roer omgegooid ten behoeve van mijn eigen welzijn. Een stap terug gedaan, uit de hectiek. In 2000 nam ik ontslag van een enorm hectische baan en later nam ik ontslag van mijn loondienstwerk voor de basis thuis. Tijd voor mijn eigen ontwikkeling, minder hectiek (met kinderen is het altijd wel druk). Ik kom graag bij de kapper, maar ik had tot dan toe weinig in de spiegel gekeken, dat moest ik maar eens doen.

Word je gelukkig van de automatische piloot en fastfood?

Als je afscheid neemt van de automatische piloot onstaat er ruimte in je hoofd.  Het is een keerpunt in je leven, althans bij mij was dat zo.  Word ik hier gelukkig van? Wat zou ik anders willen zien? Om te overleven had ik jaren op de automatische piloot geleefd. Waar word ik gelukkig van? Op alle terreinen heb ik keuzes gemaakt: zingeving, huishouden, hobby’s, contacten, werk.

Ik bleek al slow te eten! Duurzaam gezond eten was altijd lekker en veel moeite kostte me dat niet. Ik was er vitaal door en al jaren op hetzelfde gewicht. Dat kon ik anderen ook leren.  Met mijn expertise als diëtist en mijn ervaring als moeder.

Ik ben diëtist, een coach die mensen begeleidt naar gezond eten.  Ik word zelf ook begeleid door een PR-coach. Ik heb ook constant bij te leren. Wat kon ik uit de oefening leren? Het worden de sterke punten voor je onderneming.

Heeft aandacht en zingeving iets te maken met wat en hoe je eet?

Zij vroeg me eens na te denken of slow, ruimte, zingeving, een relatie heeft met voeding.  Is dat niet te vatten in een visie die mensen aanspreekt in 2013? Leuk om over na te denken. En ja, slowfood bestaat al langer in de wereld. Met ook in Nederland  aandacht voor duurzaam eten in de eigen regio.
De crux is wel: Kun je het ook in je eigen situatie?

Voeding komt elke dag terug, jij kiest je eten, drinken,

 • je kijkt in de koelkast of er voldoende in huis is
 • je haalt regelmatig boodschappen
 • je bereidt met zorg de maaltijd
 • je dekt de tafel voor je gezin.

Wij doen dat in ons gezin slow: geen geiten wollen sokken en kruidentuintjes, maar

 • vers koken
 • eten aan tafel, uitzonderingen maken we bij speciale momenten
 • tijd nemen om te eten
 • overleggen wat er in de broodtrommeltjes gaat
 • gezonde tussendoortjes afwisselen met lekkers

Dit levert het je op:

 • rust in je leven
 • je gaat je fitter voelen
 • je bereikt een goed gewicht
 • als je kinderen hebt: zij profiteren mee van alle voordelen

Neem jij de tijd voor jezelf en voor je eten? Zou jijook wel meer rust willen? In de praktijk word je vaak geleefd en is de hectiek alles bepalend.

Is slowfood voor nu haalbaar?

Tot zover hoe slowfood mijn leven is geworden en waarom ik het andere moeders wil leren. In een van de volgende blogs zal ik schrijven wat slowfood daadwerkelijk inhoudt: wat eet je?, hoe? enz.

Leuk als je wilt reageren, dat kan onderaan dit blog.

Wil jij als ondernemende moeder het roer omgooien en kun je wel wat hulp gebruiken in jouw persoonlijke situatie? Ben jij een vrouw met de juiste mindset daarvoor? 

Of kies nu voor gratis intake, leven lang fit + een mooi gewicht

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.