Komt overgewicht door slaaptekort?

“Hoeveel uur bent u gewend te slapen?” Als het aan onderzoekers van The Pennsylvania State University ligt, gaan diëtisten deze vraag stellen aan cliënten met overgewicht. In een literatuurstudie hebben zij namelijk een verband gevonden tussen slaapduur en obesitas. Het onderzoek is gepubliceerd in Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

Minder dan 6 uur slaap per nacht kan al nadelige effecten hebben op de energiebalans. De regulering van honger- en verzadigingshormonen raakt verstoord: het gehalte aan ghreline – het hongeropwekkende hormoon – neemt toe terwijl het gehalte aan het verzadigingshormoon leptine afneemt. Deze combinatie kan de energie-inname verhogen. Volgens de literatuurstudie heeft een slaaptekort niet veel invloed op het energieverbruik, al zijn er aanvullende nauwkeurigere methoden nodig om subtiele veranderingen te meten.

Volgens de onderzoekers is gewichtsverlies in combinatie met slaaptekort nadelig voor de lichaamssamenstelling, omdat dan het spierweefsel relatief meer afneemt. De onderzoekers adviseren daarom een regelmatig slaappatroon bij gewichtsbeheersing. Werk je aan overgewicht dan helpt het als je genoeg slaapt.

bron: www.nieuwsvoordietisten.nl

Mijn link met dit bericht: Overgewicht is sec de balans tussen energie-inname en energieverbruik. Aanpassen van voeding en beweging is het eerste om te veranderen. Dit is nieuw inzicht uit onderzoek. Maak daar gebruik van. Een balans is dan makkelijker te bereiken. Wil je graag afvallen? Zorg dan ook dat je genoeg slaapt.

Een uitgerust mens

  • heeft de hormonale voordelen die meehelpen
  • kan beter kiezen voor een evenwichtig eetpatroon
  • heeft dan nog energie om te bewegen.

Wil je een plan om af te vallen? laat je deskundig en persoonlijk adviseren.
Kies nugratis intake, leven lang fit + een mooi gewicht

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.