Samen eten verbetert de groente-inname van kinderen

Met het hele gezin samen aan tafel eten, verbetert de eetgewoonten van kinderen. Zelfs als je dat maar twee keer per week doet. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Leeds.

Basisschoolkinderen in Londen

De wetenschappers keken naar de eetgewoonten van bijna 2400 leerlingen van 52 basisscholen in Zuid-Londen. Hun ouders en veldonderzoekers hielden een eetdagboek bij waarin ze de hele dag noteerden wat de kinderen aten en dronken. De ouders beantwoordden bovendien vragen over hun mening ten aanzien van fruit en groenten.

Aan tafel

Van de gezinnen meldden er 656 dat ze altijd gezamenlijk aan tafel aten. 768 deden dat soms, 92 gezinnen aten nooit samen aan tafel. Kinderen die altijd met hun ouders aan tafel eten, bleken meer groente en fruit te eten: zo’n 125 gram meer dan leerlingen die nooit gezamenlijk eten.

Kinderen die af en toe met het gezin aan tafel eten, aten zo’n 95 gram meer groenten en fruit dan leerlingen die dat nooit deden.

Als kinderen hun ouders groente en fruit zagen eten en de ouders porties in kleine stukjes sneden, bleek dat de groente-inname van de kinderen te verbeteren.

Eetgewoonten aanleren

“Door het moderne leven lukt het vaak niet om met de hele familie rond de eettafel te zitten, maar dit onderzoek laat zien dat zelfs een gezamenlijke zondagse lunch al kan helpen om het voedingspatroon te verbeteren”, zegt Meaghan Christian, die op het onderzoek promoveert.

Haar begeleider Janet Cade voegt daar nog aan toe dat “zien hoe je ouders en broers en zussen eten en wat ze eten cruciaal is voor de ontwikkeling van eetgewoonten en -voorkeuren van kinderen.”

bron: nu.nl

Mijn link met dit bericht: het is mijn missie mensen te bewegen tot gezonde voeding voor zichzelf. Ieder kan daar zelf verantwoordelijkheid in nemen.  Als ouder heb je daar een taak bij. Je bent verantwoordelijk voor je kinderen. Dit bericht toont aan de voorbeeldfunctie enorm is en dat kleine veranderingen veel goeds teweeg brengen. Een opsteker die ik heel motiverend vind! Kinderen imiteren het gedrag van ouders, broers en zussen.  Voorbeeldgedrag laat zich beter imiteren aan tafel met zijn allen. En de kinderen leren te genieten van eten.

Wil je het goede voorbeeld zijn voor je gezin en duurzaam gezond eten?

Laat je deskundig en persoonlijk adviseren.
Kies nu gratis intake, leven lang fit + een mooi gewicht

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.