Relatie tussen dementie en ongezonde leefstijl

Er wordt een explosieve groei van dementerenden verwacht, als gevolg van een ongezonde leefstijl van de huidige tijd.
Nederland kan de komende decennia een forse groei van het aantal dementerende 50 en 60-jarigen verwachten. Die voorspelling doen vier hoogleraren van de VU en VU Medisch centrum dinsdag in de Volkskrant.

De hoofdoorzaak van deze explosieve groei ligt in de leefstijl van deze toekomstige patiënten in hun jonge jaren.

De professoren doen een oproep om het obesitas-probleem onder jongeren beter aan te pakken omdat dit in hun ogen zwaar wordt onderschat. Deze ziekte wordt niet serieus genomen”, zegt hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. “In de eerste 25 jaar kun je het voor de rest van je leven verpesten.”

Het aantal kinderen met ouderdomsdiabetes stijgt snel. Zij krijgen op jeugdige leeftijd ziekten die normaal vooral toeslaan onder oudere mensen. Dat stelt hoogleraar voeding en overgewicht Jaap Seidell.

“In 2025 zullen er 1,4 miljoen mensen met diabetes zijn, van wie 85 procent met overgewicht of obesitas. De kans dat zij gaan dementeren is relatief groot.”

Half miljoen

Op dit moment telt Nederland 75 duizend kinderen met obesitas en een half miljoen kinderen met overgewicht. Dit aantal groeit.

De toename van het aantal dementerenden is een gevolg van de ongezonde leefstijl. Slechts 1 procent van de stijging kan worden toegeschreven aan erfelijke factoren.

bron: www.nu.nl

mijn link met dit bericht: ik heb 15 jaar als diëtist in de zorg voor dementerenden gewerkt en ik heb daar dementie van dichtbij meegemaakt. De keus voor dementie heb je niet. De keus voor leefstijl wel! Ik kan je daar goed bij helpen.

Gezonde voeding heeft veel effect nu en later. Laat je deskundig en persoonlijk adviseren.  Kies nu gratis intake, leven lang fit + een mooi gewicht

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.