Receptuur

Zo wordt de vraag “wat eten we vandaag?” wel erg makkelijk beantwoord.
Als duurzame diëtist propageer ik no nonsense: vers koken, zonder poespas met veel verse ingredienten.  In mijn nieuwsbrief geef ik altijd een duurzame voedingstip.
Ik help je nu alvast op weg.

  • kies regioproducten: groente uit eigen streek/land
  • kies seizoensproducten: fruit van het seizoen, peer in de winter, aardbei in de zomer
  • eet  2 x per dag fruit en 200 gram groente
  • eet weinig of geen vlees
  • laat kantenklare sauzen staan
  • als je vis eet kies dan vis met het blauwe keurmerk
  • eet en drink zuivel met mate

Variatie wordt toegejuicht

Veel mensen willen een leidraad of ideeën voor iets anders.  Als je varieert houd je het ook leuk. Ook al heeft iedereen wel vaste gewoonten of maaltijden die  regelmatig terugkomen. Een kookboek in de kast  is niet meer zo hip, maar  wat let je. Maak vooral ook gebruik van het gemak van internet. Op internet is er een groot aanbod van receptuur, die je op nieuwe ideeën brengt. Op elke receptuursite word je geleid door de voor-, hoofd- en nagerechten en vaak kun je ook selecties maken als ‘vegetarisch’, ‘goedkoop koken’, ‘eenpansmaaltijden’. De websites zijn veelal gebruiksvriendelijk gemaakt door een print-en mailfunctie. Het zijn er te veel, wat moet je kiezen. Ik help je op weg. Mijn sites voor het maken van gezonde keuzes en gezonde receptuur of voor als je nieuwsgierig bent naar een nieuw product of gerecht:

www.wikipedia.nl zeer compleet en eigentijds door gebruikers opgesteld en bijgehouden. Handig voor als je informatie zoekt over een bepaalde bereidingswijze, product. Als je bij de zoekfunctie een typisch gerecht intypt word je vaak doorgelinkt naar het kookboekgedeelte van de wiki.  Heel prettig en je kunt er alles vinden.

www.c1000.nl www.ah.nl
Een aantal supermarktketens hebben op hun website een ruim gesorteerde rubriek aan recepten. Je moet dan wel door de eigen producten heen kijken. De sponsoring ‘verplicht’ je om gebruik te maken van hun ingrediënten. Maar wat let je om daar wat creatiever mee om te gaan? Handig als je daar toch normaal al je boodschappen doet.

www.voedingscentrum.nl
Deze database is gebaseerd op richtlijnen goede voeding.  En dat is gelijk ook duurzaam!

www.jannekes.nl
De database van nrc-journalist Janneke Vreugdenhil voor eigentijdse recepten, recepten van het seizoen. Niet alles is even gezond dus je moet zelf wel je gezonde verstand gebruiken bij het lezen ervan. Een hoop ideeën voor weer eens iets anders. Verrassend!

ww.wcrf.nl
De database van de kankerpreventiefonds

www.cardiocooking.nl
Dit is een aanbod met receptuur ‘gezond voor hart en bloedvaten’

www.receptvandedag.nl makkelijk dagelijks via startpagina te vinden, elke dag inspiratie voor een lekkere maaltijd. Intussen is er al een grote database aan recepten opgebouwd. Veel keuze! Ook hiervoor geldt: lees dit kritisch en maak een gezonde keuze.   Voor duurzame recepten komt het aan op je eigen creativiteit in de keuken.  Mijn duurzame tips volgen hier snel. Wil je duurzaam gezond eten en profiteren van alle voordelen voor jezelf, met respect voor dier en milieu?  Laat je deskundig en persoonlijk adviseren. Kies nugratis intake, leven lang fit + een mooi gewicht

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.