Overmatig alcoholgebruik leidt tot vitaminetekort en meer

Overmatig alcoholgebruik leidt tot vitaminetekort ed.

Een overmatige alcoholconsumptie heeft een negatieve invloed op de vitaminestatus in je lijf. Zo zie je dat een stevige drinker vaak een tekort heeft aan vitamines.

Dit wordt veroorzaakt door slechte eetgewoonten, een negatief effect van alcohol op de vitamine-absorptie, een verhoogde vitamine-uitscheiding met de urine, een verminderde vitamine-aflevering aan de weefsels en een negatieve beïnvloeding van het vitaminemetabolisme door overmatig alcoholgebruik.
Ook kan de vitaminebehoefte verhoogd zijn omdat bepaalde vitamines nodig zijn bij de detoxificatie van alcohol.

Een verminderde vitaminestatus kan bijdragen tot andere gezondheidsschade: een verhoogde kans op hyperlipidemie, leverschade, vaatschade, maagdarmschade, hersenschade en kanker bij alcoholisten. Aandacht voor de vitaminestatus van alcoholisten is daarom van belang.

Ook bij de behandeling van alcoholisme is de aandacht voor vitamines belangrijk. Zo is in deze periode thiaminesuppletie nodig.

bron:voedingonline

Mijn link met dit bericht: het is mijn missie te adviseren over gezonde voeding. Ik heb in mijn werk als diëtist alcoholmisbruik van dichtbij meegemaakt. De zorg voor Korsakovpatienten was lang deel van mijn werk. Ik kijk nu anders tegen alcohol aan. Het veranderen van je drankgebruik vraagt hetzelfde van je als het veranderen van je voeding.  Ik ben als diëtist extra getraind in het motiveren hierbij.

Wil je je drankgebruik met succes verminderen?

Laat je deskundig en persoonlijk adviseren. Kies nugratis intake, leven lang fit + een mooi gewicht

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.