ouders opgelet: dit leer je van Jamie Oliver!

Hoe je  je kinderen nu voedt, dat bepaalt hun gezondheid.  Iedereen kent de uitdrukking ‘jong geleerd is oud gedaan’. Kijk hier naar de wijze les van Jamie oliver, een begeesterd  kok en ook vader van jonge kinderen. Eerst iets over je rol als moeder. Jij bent het lichtend voorbeeld.

Voeden en opvoeden

Waar kinderen mee opgroeien, zien ze als voorbeeld.  Zo werkt het ook met het voedingspatroon. De kans is groot dat het voedingspatroon uit het gezin later automatisch wordt voortgezet. Het gaat niet om de uitspattingen met verjaardag of de vakantiepicknick maar om de dagelijkse maaltijden (warme maaltijd+broodmaaltijden) en dranken. Dat zet de toon.

suiker in ons eten

Door de gestegen welvaart is het aanbod aan eten en drinken enorm gegroeid. Ook zijn de producten zover aangepast en bewerkt dat het aan onze moderne smaak tegemoet komt.  We zijn ons bewust van de suikerpot. Let wel: Wweet je dat in een willekeurige ketchup, barbecuesaus of andere curry 20 gram suiker per 100 gram zit? In onderstaand filmpje pleit Jamie Oliver voor een voedselrevolutie. Je ziet hem gepassioneerd spreken over de rol van ouders als het gaat om gezond voeden van kinderen. Het is in het Engels en 21 min. lang. Ben je zelf ouder? Dan word je er vast warm van!

dit moet je als ouder je kind meegeven

Jamie Oliver, de kok uit Essex en vader van jonge kinderen, maakt zich sterk voor gezonde voeding en in het bijzonder die voor kinderen. Hij start een voedselrevolutie in de strijd tegen onwetendheid over voedsel en de gevolgen van ongezond voedsel voor de gezondheid. Hij heeft getracht de voeding in schoolkantines in de V.S. aan te pakken. Dit heeft niet het gewenste resultaat gehad. De scholen bevonden zich ws. in een spagaat: enerzijds de gezondheidsopvoeding en anderzijds de ‘wens van de ‘massa’. Ofwel de spagaat  tussen ideaal en werkelijkheid. Dat het budget voor een gezonde maaltijd daar 90 dollarcent p.p. betrof was niet werkbaar voor Jamie. Maar dat is een andere discussie. Uitspraken van Jamie die ouders moeten raken: 1.”Een kind van 12 moet na de basisschool 10 gezonde maaltijden kunnen verzorgen”. 2.”Een kind met overgewicht leeft 10 jaar korter dan jij als ouder, als je er niets aan doet”. Ouders vinden het moeilijk om te kiezen tussen wat gezond is en wat kinderen willen. Toch zijn het de ouders die daar verschil in kunnen maken. Zeker als kinderen onder de 12 zijn. De ouders moeten dat doorbreken, aldus Jamie. Een persoonlijke ervaring: Onze kinderen krijgen dagelijks brood en gezonde maaltijden en dranken. We hebben ze er mee opgevoed. Niet altijd met direct succes. Je merkt snel genoeg wat ze wel waarderen en wat ze echt niet lusten. Je kunt daar binnen jouw grenzen rekening mee houden. Kinderen voeden is een stijl van opvoeden. Onze succesfactoren

  1. zowel vader als moeder vinden koken leuk
  2. zowel vader als moeder kopen gezonde  producten in de winkel
  3. een prettige sfeer aan tafel, uitnodigend om te eten
  4. niet teveel druk leggen op ‘moeten eten’
  5. variëren + experimenteren met eten
  6. kinderen betrekken in het koken als daar de tijd en behoefte is (bv. samen worteltjes wassen)
  7. het goede voorbeeld geven door met smaak gezamenlijk te eten
  8. “gezond eten moet ook lekker zijn”
  9. we houden rekening met afkeer en voorkeur=coulance en respect voor hen

Wij hebben geen voedselrevolutie nodig gehad, maar wij hebben ook moeten zoeken naar een adequate opvoeding. Het is een serieuze taak, maar we overdrijven het niet. Het gaat om de dagelijkse gewoonte. Intussen horen we na afloop  ” Wie heeft er gekookt? Je hebt lekker gekookt mamma! (of pappa)” Ouders zijn verantwoordelijk Kinderen voeden is een serieuze zaak, Jamie heeft zijn missie gevonden in de strijd tegen obesitas bij kinderen. No nonsense koken is zijn tool. Het is goed om ouders op gezonde gedachten te brengen. Maar het komt aan op het in de praktijk brengen. Misschien  met wennen en weerstand.

Het is nooit te laat om het roer om te gooien met een voedselrevolutie in huis.

Don’t you? Laat je reactie achter onder dit bericht. Vind je het belangrijk om als gezin gezond te eten, maar moeilijk? Laat je deskundig en persoonlijk adviseren. Lees hier meer. Kies nugratis intake, leven lang fit + een mooi gewicht

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.