Je eetpatroon bepaalt de kans op diabetes in jouw leven

Mensen met overgewicht en een ongezond eetpatroon hebben meer kans op diabetes dan mensen met overgewicht en een gezond eetpatroon.

Die conclusie trekt Florianne Bauer (UMC Utrecht) uit het eetgedrag en de gezondheid van 20.000 Nederlanders. Zij promoveert op 16 december aan de Universiteit Utrecht.

Via vragenlijsten analyseerde Bauer het eetgedrag van ruim 20.000 Nederlanders met overgewicht (een BMI van 25 of meer). Op basis hiervan maakte ze 2 eetpatronen. Het ene bestaat uit voornamelijk vis, wijn, rauwe groenten en kip; en het andere bestaat uit voornamelijk friet, snacks en frisdrank. De vragenlijsten zijn halverwege de jaren 90 afgenomen en gedurende de 10 jaar erna volgden onderzoekers de gezondheid van de deelnemers. In totaal kregen 831 personen uit de onderzoeksgroep diabetes.

De personen met overgewicht en het eetpatroon met friet, snacks en frisdrank blijken op meer fronten ongezond te leven: ze roken vaker en bewegen minder. Zij hebben een grotere kans op diabetes type 2 dan de groep met het gezondere eetpatroon, ondanks dat beide groepen kampen met overgewicht. Het betekent dat het eetpatroon, los van te dik zijn, een risicofactor vormt voor het ontstaan van diabetes. En dat geldt ook voor het gebrek aan beweging. Conclusie: bij de preventie van diabetes moet er niet alleen aandacht zijn voor het lichaamsgewicht, maar ook voor het eetpatroon en voldoende beweging.

De gegevens zijn afkomstig van het EPIC-NL-cohort. Onderzoekers onder leiding van het UMC Utrecht en het RIVM volgen daarin bijna ruim 40.000 Nederlanders om leefstijlfactoren op te sporen die de kans op ziekte vergroten.

Bron: Universiteit Utrecht

Mijn link naar dit bericht: het is mijn missie te adviseren over gezonde voeding. Ik richt mij op mensen in gezondheid die gezond willen blijven. Gezond eten en een gezond gewicht helpen daar sterk aan mee. Dat is iets dat mensen zelf kunnen doen. Ik help hen daarbij.

Wil jegezonder gaan eten? En daarmee zelf je kans op diabetes verlagen?
Laat je deskundig en persoonlijk adviseren. Kies nugratis intake, leven lang fit + een mooi gewicht

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.