Obese: werk aan jezelf!

Obese

Obese is een televisieprogramma dat obesitas uitvergroot en mensen aan het denken zet.  Je kunt daar van alles van vinden. ..soi Het laat in ieder geval zien dat obesitas enorme impact heeft. Hoe kijken we naar excessen van overgewicht?

  • “bij mij is het gelukkig niet zo”
  • werkt het als schrikdraad? “help, zo wil ik toch echt niet worden”.

Op tv is niet zoals het thuis gaat

Obesitas is een complex probleem. Voor mensen met ernstig overgewicht is het moeilijk om de knop om te zetten en de leefstijl te verbeteren. Anders was het nooit tot ernstig overgewicht gekomen. De deelnemers worden zo begeleid dat er een andere mindset ontstaat. Een mindset die de houding en leefstijl drastisch en blijvend omgooit.  Een ‘knop die om gaat’. Bij deze obesen werkt alleen een drastische aanpak.

Dat maakt het tot een mooi tv-experiment. Met dank aan de inzet van vele disciplines tegelijkertijd. Deelnemers worden aan alle kanten begeleid en gevolgd. Iedereen kent de werking van ‘een stok achter de deur’. Dat werkt enorm stimulerend.  Er wordt over eetstoornissen heen gewalst.

“Ja, je eet je verdriet weg, vertel s”.

Tenenkrommend..  Eetstoornissen zijn complex en horen thuis in een behandelrelatie waarin het eetgedrag en persoonlijke motieven onderwerp van gesprek zijn. Maar goed, terug naar huis..

Thuis valt alle steun weg. Waar vind je de  juiste begeleiding? Wat kost het me? Wat heb ik nodig?  Houd ik het wel vol? Ga er maar aan staan. Het is moeilijk om zo voor jezelf een pad uit te stippelen. Onderzoek laat zien dat de kosten mensen ervan kunnen weerhouden. Als je bij je gedragsverandering financieel geholpen wordt maakt dat de eerste stap een stuk makkelijker. Het kabinet heeft de keuze gemaakt voor het stoppen van zo’n beetje alle prikkels tot leefstijlverbetering. Voor het individu vallen vergoedingen en subsidies bij leefstijl weg. Jammer, het zou voor een grote groep twijfelaars net dat duwtje kunnen zijn. Kiezen voor eigen gezondheid doet men nog altijd zelf. Jouw ernstig overgewicht in je eentje aanpakken en daar een  succes van maken? Het is wonderbaarlijk als je dat lukt.

Dit programma zet mensen wellicht aan het denken over het eigen eetgedrag. Het genieten van (gezond) eten komt niet in beeld, ‘t is niet mediageniek genoeg misschien. Het resultaat van ongezond eten  is wel afschrikwekkend genoeg verbeeld. Laat dit geen afkrakend betoog zijn.

Wat rest zijn twee positieve beelden voor de kijker:

  • Je kiest voor jezelf, stel jezelf een doel
  • Gezond eten en meer bewegen levert veel op. Het is een enorme boost voor het zelfvertrouwen.

Die positiviteit is prima televisie.

eerst “Het lukt me nooit”

later “Het lukt me toch wel”

laat je reactie achter onder dit bericht.

Wil jezelf gezonder eten, voor een beter gewicht, meer vitaliteit? Het roer omgooien, dat doe je helemaal zelf.  Ik kan je daarbij deskundig en persoonlijk adviseren. Kies nugratis intake, leven lang fit + een mooi gewicht

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.