Meerwaarde vitamine D: uit voeding en zon

Het vermoeden bestaat dat vitamine D invloed heeft op de ontwikkeling van kanker. Wat is de meerwaarde? Zijn de resultaten uit onderzoek overtuigend genoeg om vitamine D-suppletie te adviseren ter preventie van kanker? Een overzicht van de meest recente wetenschappelijke bevindingen over vitamine D en kanker.

Vitamine D

Vitamine D is bekend vanwege de rol in het calciummetabolisme. Daarnaast is vitamine D betrokken als prohormoon bij andere processen in het lichaam, waaronder celdifferentiatie en remming van de proliferatie van tumorcellen.

Vitamine D is een van de weinige vitamines die het lichaam zelf kan aanmaken. De meeste vitamine D wordt gevormd in de huid door blootstelling aan zonlicht. Een goede voedingsbron voor vitamine D is vette vis. Verder zijn halvarine, margarine en bak- en braadproducten met vitamine D verrijkt, maar de bijdrage hiervan aan bloedspiegels is beperkt.

Bij sommige mensen is de hoeveelheid vitamine D in het bloed te laag. Dat is onder meer het geval bij 37 tot 66 procent van de mensen met een niet-westerse achtergrond en bij 50 tot 80 procent van de ouderen.

Het verband tussen vitamine D en kanker is niet duidelijk.  Het effect van vitamine D uit voeding en supplementen op de preventie van kanker is onduidelijk.

Om meer te weten te komen over een mogelijk verband zijn grootschalige, aselecte klinische trials nodig naar het effect van vitamine D-suppletie op kanker. Binnen vijf tot zes jaar worden in elk geval resultaten verwacht van onderzoek naar het effect van matige tot hoge dosis vitamine D-suppletie op de preventie van kanker. Daarnaast is meer inzicht nodig in eventuele nadelige effecten van hogere doses vitamine D.
Geen supplementen ter preventie van kanker

Op basis van de uitkomsten van beschikbare wetenschappelijke onderzoeken raadt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds af vitamine D-supplementen voor te schrijven ter preventie van kanker. Dit sluit aan op de algemene aanbeveling van de stichting om niet te vertrouwen op supplementen om kanker te voorkomen. Meer onderzoek op dit gebied is nodig om verdere uitspraken te kunnen doen.

Een evenwichtige voeding en minimaal een kwartier per dag buiten in de zon doorbrengen zijn in principe voldoende om het vitamine D-gehalte op peil te houden. Wel erkent de stichting dat er groepen mensen zijn die vitamine D-supplementen nodig hebben om hun vitamine D-gehalte op niveau te houden (zie kader). Deze mensen hebben behoefte aan extra vitamine D doordat hun lichaam minder vitamine D uit voeding of zonlicht haalt.

Wie wel extra vitamine D?d

De meeste mensen halen voldoende vitamine D uit de voeding. Sommige groepen hebben echter meer vitamine D nodig dan voeding en blootstelling aan zonlicht levert. Kies bij voorkeur voor supplementen met vitamine D3 (cholecalciferol), want vitamine D3 heeft een sterkere werking dan vitamine D2 (ergocalciferol).

10 microgram vitamine D per dag extra is nodig voor:

Alle kinderen tot 4 jaar, ongeacht de zuigelingenvoeding, opvolgmelk of gewone voedingsmiddelen die zij krijgen;
Mensen met een donkere huidskleur, zoals mensen uit Marokko, Turkije, Indonesië en Afrika;
Mensen die overdag weinig buiten komen, zoals nachtwerkers;
Mensen die hun huid bedekken, zoals sommige moslims;
Vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf 70 jaar;
Zwangere vrouwen;
Vrouwen die borstvoeding geven.

20 microgram vitamine D per dag extra is nodig voor:

Vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf 70 jaar met een donkere huidskleur en die weinig buiten komen;
Vrouwen vanaf 50 jaar die een sluier dragen;
Mensen met osteoporose, of mensen die in een verzorgings- of verpleegtehuis wonen.

bron:www.wcrf.nl

mijn link naar dit bericht: Van vitamine D wordt steeds meer bekend. Vitamine D heeft meerwaarde, zeker. Met name risicogroepen slikken geen vitamine D extra. Daar moet de aandacht bij liggen.

 

Bevat jouw voeding voldoende vitamine D?
Laat je deskundig en persoonlijk adviseren. Kies nu

gratis intake, leven lang fit + een mooi gewicht

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.