Kinderen die later alcohol drinken gaan niet meer drinken

Alcohol bij jeugd ontmoedigen werkt!  Ouders oproepen om hun kind geen alcohol te geven en jongeren stimuleren om niet te drinken werpt zijn vruchten af.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht leidt het uitstellen van alcoholgebruik niet tot een inhaalslag. Dat concludeert Ina Koning van de Universiteit Utrecht.

Jongeren mogen in Nederland vanaf hun 16e jaar legaal licht-alcoholische dranken kopen. Tot die leeftijd is het voor veel ouders toch moeilijk hun kinderen te verbieden alcohol te drinken.

Niet alleen beginnen de meeste jongeren voor hun 16e met drinken, ook geloven veel ouders dat verbieden geen zin heeft. Dat zou averechts werken; door het te verbieden gaan ze juist drinken.

Regels stellen

“Dit is echter niet waar.”, concludeert Koning in haar proefschrift. “Als ouders streng zijn en regels stellen, blijkt dat te werken. Jongeren beginnen dan later met drinken. Bovendien, als deze jongeren 16 jaar zijn, drinken ze juist minder alcohol.”

Goed geïnformeerd

De promovenda heeft voor dit project, ‘Preventie van Alcoholgebruik in Scholieren’, in samenwerking met het Trimbos-instituut en de Radboud Universiteit, gedurende vijf jaar meer dan 3.000 jongeren en hun ouders gevolgd. Koning concludeert dat succesvol uitstellen van wekelijks drinken onder jongeren alleen werkt als zowel de ouders als hun kinderen geïnformeerd worden over de nadelen van alcoholgebruik op jonge leeftijd.

Door ze beiden goed te informeren weten ouders dat ze hun kinderen strikte regels kunnen opleggen. En bij de kinderen treedt een hogere zelfcontrole op. “Ze durven makkelijker ‘nee’ te zeggen.” verduidelijkt Koning.

Geen inhaalslag

Deze gecombineerde methode werkt zelfs nog door als jongeren de leeftijd van 16 jaar hebben bereikt. Als jongeren later beginnen met drinken, drinken ze ook minder alcohol als ze op 16-jarige leeftijd eenmaal wel mogen drinken.

mijn link met dit bericht: het is mijn missie te adviseren over gezonde voeding met gezond verstand. Verantwoord alcoholgebruik hoort daar bij. Het begint met kennis, vandaar dit nieuwsfeit onder de aandacht. Als je jongeren en ouders leert gezonde keuzes te maken, maakt het hen vaardig in het verbeteren van de leefstijl. Straks zijn ze zelfstandig.  Vergeet niet dat je zelf als moeder een voorbeeldfunctie hebt.

Ik ben diëtist, expert in motiveren. Motiveren naar andere voeding is gelijk aan het motiveren naar minder alcohol drinken. Het is allebei gedrag.

Wil je je als moeder je eigen alcoholgebruik minderen en vind je dat moeilijk? Wil je een voorbeeld zijn voor je kinderen?

Laat je deskundig en persoonlijk adviseren. Kom in actie en kies nugratis intake, leven lang fit + een mooi gewicht

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.