Kind kilo lichter na weren limonade

Kinderen, overgewicht en limonade

Kinderen geen suikerhoudende dranken zoals sap, limonade of frisdrank geven, helpt bij het bestrijden van overgewicht.
Dat stelt onderzoeker Martijn Katan van de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Katan en zijn collega’s gebruikten een groep van 600 Nederlandse kinderen tussen 5 en 11 jaar als proefpersoon. Deze kinderen namen al dagelijks sap of limonade mee naar school om op te drinken in de ochtendpauze.

Dat vervingen ze door een blikje. De ene helft van de kinderen kregen elke dag een blikje limonade met suiker, de andere groep limonade met zoetstof, de lightvariant dus. Na 1,5 jaar bleek de laatste groep 1 kilo lichter dan de eerste groep. Dat verschil was verklaarbaar door minder lichaamsvet.

Compenseren

Volgens de onderzoekers lijkt het voor de hand te liggen dat je afvalt als je minder suiker binnenkrijgt. Maar kinderen hadden ook de verminderde suikerinname kunnen compenseren door meer te eten. Dat bleken ze niet te doen.

De wetenschappers benadrukken wel dat kraanwater beter is dan light dranken, ”zowel voor de tanden als voor het milieu”, maar dat hebben ze bewust niet gebruikt omdat ze niet wilden dat de kinderen wisten of ze een gesuikerd of een niet-gesuikerd drankje meekregen.

De onderzoekers publiceren vrijdag hun bevindingen in The New England Journal of Medicine.

Effect

De Hartstichting noemt het belangrijk nieuws voor ouders en leerkrachten. ”Op lange termijn heeft slechts één glas minder limonade per dag dus al een enorm gunstig effect op het gewicht van een kind”, aldus voedingsdeskundige Ineke van Dis.

”Het scheelt een kilo gewicht in anderhalf jaar. Dat is een belangrijke conclusie, want voor een kind betekent een gezond gewicht dat hij of zij later minder kans heeft om hartproblemen te ontwikkelen”, aldus Van Dis.
bron: nu.nl

Mijn link met dit bericht: Het lijkt een open deur, maar toch:

1. Het onderzoek geeft aan hoe groot het effect is van deze dagelijkse dranken. Op jonge leeftijd geef je kinderen al een gezond gewicht mee. En wat ze jong leren, doen ze als ze ouder zijn.

2. Er is lang vermoed dat met lightfrisdranken de ‘honger’ blijft en dat je de behoefte compenseert met meer eten op een ander moment. Dat blijkt niet waar te zijn.

Drink gewoon wat vaker bij het werk, sport en leer kinderen thee zonder suiker te drinken. Met smaken als sterrenmix en rooibos is dat zeer acceptabel (eigen ervaring)

Wil je duurzaam gezond eten voor je hele gezin?
Laat je deskundig en persoonlijk adviseren.
Kies nugratis intake, leven lang fit + een mooi gewicht

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.