Kan de vrouw van nu met superfoods gezondheid kopen?

Superfoods zijn bij de vrouw geliefd. Ze verleiden haar met als resultaat meer energie en minder gewicht in een stressvol bestaan. Het zijn wondermiddelen, tenminste zo zien marketingexperts dat. “Het is overal goed voor”.

Voorbeelden van sperfoods zijn de acaibes, groene thee, gojibes, hennepzaad, pompoenzaadolie, chlorella, spirulina, koksolie (” het vet waar je slank van wordt”)

Superfoods, waarom heten ze zo?

Ze heten superfoods, omdat ze buitengewone hoeveelheden nutriënten bevatten. Ze ontstijgen de doorsneevoedingsmiddelen. Ze zijn daarom super.

Als je er inhoudelijk naar kijkt zijn het termen of producten die dat allemaal niet waar kunnen maken. Hoe kun je nu je gezondheid ontlenen aan 1 bepaald besje of 1 bepaald bestanddeel?  Mogelijk bevatten ze microgrammen van  een stofje met heilzame eigenschap.

Gezondheid is niet te claimen. De EFSA (=een Europees bureau die de claims bewaakt) toetst de laims op de producten die in Europa verkocht worden. Komt het superfood met zijn claim niet door de test van EFSA dan mag het niet worden verkocht. Het is niet van elke superfood duidelijk of deze de EFSA-test heeft doorstaan of dat het niet met claim mag worden verkocht. In dit laatste geval wordt het toch verkocht. (“net als met fietsen stelen; het mag niet en toch gebeurt het”, een uitspraak van collega Anneke)

Een aantal superfoods met hun heilzame bestanddeel:

Zo is pure chocola ook een superfood, vanwege de cacaopoeder. Cacaopoeder bevat nl. naar verhouding veel polyfenolen. Van polyfenolen werd lang gedacht dat ze goed zijn voor je hart.  Deze bevinding was niet sterk, wat je wel met stelligheid kunt zeggen is dat dit in het niet valt tegenover de vele  grammen vet die er ook in chocola zitten.  Een miniem voordeeltje wordt wordt teniet gedaan door het grote nadeel van de vele calorieën, suiker en verzadigd vet. Je wordt er niet gezond van, je wordt er dik van. Chocola is in feite: suiker +cacaomassa + cacaoboter.

Ander voorbeeld: tarwegraspoeder. Ja je leest het goed. Voor een zakje van 200 gram betaal je al gauw 20 euro. Het is superfood, omdat het bol staat van de chlorofyl (je weet wel: de stof die nodig is in de fotosynthese). Marketeers verpakken het met de woorden: “het is niet voor niets de favoriet van olifanten”.  Dus wat goed is voor hen is ook goed voor ons?

Elk weldenkend mens zou ze niet kopen. Toch worden ze veel verkocht, recent in het nieuws: Superfoods worden steeds populairder.

Baat het niet, dan schaadt het niet? Superfoods zijn niet zonder gevaar. Zeewier bevat soms toxinen die het riscico op kankeren leverschade vergroten.

Zelf drink ik af en toe groene thee, ook bekend als superfood en goed voor van alles en nog wat. Ik drink het niet om gezondheidsmirakels maar vanwege de smaak.

Als je echt je gezondheid ter harte neemt, kun je beter je geld en aandacht besteden aan gezond eten in het algemeen, meer bewegen en tijd nemen voor jezelf.

Superfoods zijn bliksemafleiders. Ze leiden je af van de regie die je zelf moet nemen.

Veel vrouwen  vinden het moeilijk om dag in dag uit aandacht voor gezond eten te hebben, naast hun werk en zorg voor hun kinderen. Ze zien in superfoods het tovermiddel. Ik leer vrouwen hoe ze met eigen regie een levenlang kunnen profiteren van een gezond voedingspatroon.
Wil jij dit ook leren? Laat je deskundig en persoonlijk adviseren. Kom nu in actie.
Kies nu voor gratis intake, leven lang fit + een mooi gewicht

 

Het is leuk als je reageert. Dat kun je doen onderaan dit blog.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.