Jouw gewicht in de toekomst

Voorkomen is beter dan genezen, een oude wjsheid. Gezond blijven door overgewicht te voorkomen. Daar maak jijzelf alle verschil in.

Het credo was altijd:  focus op eten en bewegen. Maar: Bewegen blijkt niet zo effectief bij het afvallen als men dacht. Wie slim is, kiest voor een leefstijl waarbij je op de lange duur die extra kilo’s voorkomt.zonlicht schijnt door de takken, toekomst

Is bewegen effectief bij afvallen?

Bewegen om af te vallen staat nu erg in de spotlight. Er is veel aandacht vanuit onderzoek en met televisieprogramma’s voor een leven lang fit. Lang gold de norm dat 1 uur intensief bewegen per dag nodig is om met succes te kunnen afvallen. Een advies dat niet haalbaar is voor mensen in de praktijk.  Nu hoef ik zelf niet af te vallen, maar als ik mij verplaats in iemand met overgewicht: in mijn leven is het ook niet haalbaar om elke dag 1 uur tijd te reserveren voor sport en daar de energie voor vrij te houden.

Op televisie zie je in programma’s als NLfit en the biggest loser hoeveel mensen moeten presteren met sport en gezond eten om af te vallen. De kilo’s vliegen er af, maar het is geen normale situatie.  Zoveel kilo’s afvallen per week is niet vol te houden, jojo ligt op de loer.
En vergeet ook net: geen mens kan alleen maar met gezond eten en sporten bezig zijn. Het is de kunst om het in te passen in je eigen leven met huis, werk, gezin, hobby’s. Het risico is groot dat deze mensen eenmaal thuis, als de aandacht van televisie weg is, niet meer zoveel tijd kunnen besteden aan sport.  Het is moeilijk om dan nog zo intensief met sport bezig te zijn. Wie brengt de discipline op als je moe thuis komt van het werk, de kinderen liggen op bed en je wilt de keuken nog schoonmaken, er ligt nog strijkgoed en allerlei regelklusjes wachten?

 

iemand die je stimuleert met sport

Wie stimuleert je om door te gaan, een schepje erbovenop te doen? Dat is gewoon moeilijk als je dat alleen doet. Je gaat niet zo snel op eigen kracht door je grenzen heen en door ‘tot het niet meer gaat.’

Het is goed om kennis te nemen van wat haalbaar is voor mensen. Bewegen helpt niet tegen overgewicht

Dat wat je dagelijks doet, is duurzaam. En dat staat weer garant voor succes in de toekomst. Mijn advies: zorg dat je elke dag intensief beweegt en gezond eet.

Resultaat:

  • bewegen en gezond eten worden nieuwe gewoontes die niet meer weg gaan
  • geen jojo-effect meer: je gewicht blijft stabiel of je valt geleidelijk af
  • je voorkomt dat je over 5 jaar 5 kilo meer weegt.

Nu duurzaam gezond eten voor een gezond gewicht in de toekomst. Misschien spreekt het je aan of het is juist een ideaal plaatje. Voor veel mensen is volhouden het allermoeilijkste.  Wie werk wil maken van gezond eten, kan nu een echte start maken.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.