ik wil graag gezond eten, de knop moet om

Uitstellen, niets menselijks is ons vreemd. “Morgen begin ik”
Soms worden we geleid door het gezonde verstand, soms de verleiding. Ratio versus Emotie.rode appels in fruitmand

Ik ving gisteren een discussie op tussen 2 vriendinnen. Het waren 2 vrouwen van 40+ met overgewicht voor wie  een gezond gewicht een droom is.  Er was gevulde speculaas bij de thee, na een uitgebreid diner.  “Zullen we wel? Zullen we niet?” “Nee dankje” zei de een.  “Ach wat maakt het uit” zei de ander.  Je kunt van speculaas genieten.  Als je nu weet dat je daar een uur voor moet zwemmen om die energie te verbranden, maakt dat dan iets uit voor je keuze? Beide vrouwen genoten. Soms staat genieten lijnrecht tegenover verstandig. Dat hoeft niet.

Dit blog is niet voor  mensen die tevreden zijn met hun eetgedrag en gewicht . Als je tevreden bent, heb je niets te klagen. Prima!  Er zijn ook mensen die ontevreden zijn en die  graag  hun probleem willen aanpakken. Maar ze weten niet hoe en belangrijker: ze komen niet in actie, maar ze hebben smoezen.

De oplossing bij al dat lekkers

Jij bent degene die kiest. Hoe jij denkt over eten bepaalt wat je in zo’n situatie kiest. Het verschil in denken is kilo’s aan gewicht. Die zijn er ineens voordat het nieuwe jaar al begint. Want begrijp me goed het blijft niet bij die ene keer ‘iets bij de thee’. Het gaat om de regelmaat. Daar zit nu de crux: je gedachten over eten bepalen zo sterk je eetgedrag elke dag. Niet het aantal kilocalorieën van die ene keer.  Al die extra’s van de maand december hopen op en zie dan maar eens je gewicht stabiel te houden.. Het lijken simpele keuzes in alledaagse situaties. Er is een overvloed aan eten om ons heen.  Jij bent het die weerstand kan bieden tegen de verleiding en jij bent het die toegeeft. Als je kiest met je gezond verstand helpt de ratio je. Als de emotie leidend is: “ha lekker   dat heb ik verdiend” . Wat je ook helpt/tegenhoudt, jij moet het doen. Je kunt niet de schuld geven aan “ja het is ook allemaal even lekker”.

“in januari begin ik wel weer op te letten” zei de vrouw vergoelijkend bij het eten van de speculaas. De praktijk leert dat er in januari weer een nieuwe reden is om niet in actie te komen en uit te stellen. (winterkou, ruzie met de buurman, gevallen met de wintersport, auto stuk of konijn dood)

Mindset

Je gedachten over eten bepalen je eetgedrag en die gedachten vorm je zelf.  Je eetgedrag kun je zelf  ‘sturen’. Gezond eten doe je misschien ‘van nature’, of je moet het leren. Het gaat verder dan leren hoeveel gram vet er in koek zit. ‘Hoe ga je om met verleidingen?’ heeft alles te maken met gedachten en wat belangrijk voor je is. Die gedachten over eten maak jezelf  en ze gaan op een gegeven moment bij je horen.

Je innerlijke drijfveren leiden tot succes. Gezond leven vanuit innerlijke overtuiging heeft veel meer kans van slagen dan gezond gaan eten omdat de kalender 1 januari aangeeft. De kalender is geen innerlijke drijfveer, die hangt aan de muur. De knop kan om: als je luistert naar je terugkerende gedachten over eten. Gedachten die je mogelijk belemmeren om in actie te komen”Het valt allemaal wel mee” “Ja  zoveel weeg ik niet, want toen daar en daar woog ik heel wat anders..” Daar ligt de sleutel tot het eerste succes.  Wat maak jij jezelf wijs? Daar kun je wat aan doen. In je hoofd.

Uitstelgedrag en smoezen: gedachtekronkels die je zelf kunt keren

We houden ons met gedachten voor de gek: Excuses, smoezen. Iedereen kent ze wel. De vrouw uit bovenstaande situatie die het speculaas vriendelijk weigerde,  had snel beslist  ” alles wat  ik nu extra eet en niet verbrand, moet er straks weer vanaf. Het is niet fijn om ontevreden het jaar te beginnen. Het maakt een wereld van verschil: tegen 85 kg. aankijken of 100 kg. moeten ‘repareren’. Geloof me: dat repareren is als we ouder worden gewoon veel moeilijker. Het zijn keuzes met verstand en met gevoel.

Wil je vitaal en niet zwaarder het nieuwe jaar in ? Maak gezonde keuzes en geniet elke dag. En als het roer echt om moet, begin met aandacht voor jezelf te hebben. Wat zijn jouw gedachten over eten?  Zijn het gedachten die je tegenhouden?  Als je je eigen eetgedrag kent, is gezond eten zo makkelijk. Jojo’en helpt je niet verder, aandacht voor jezelf wel.

Ik lees graag je reactie. Plaats ‘m onder dit blog.

Wil je dat de knop bij jou om gaat? Kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Laat je deskundig en persoonlijk adviseren. Samen doorbreken we de impasse.
Kies nugratis intake, leven lang fit + een mooi gewicht

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.