Het nieuwe jaar: zo blijf je fit!

Om fit te blijven in het nieuwe jaar spelen gezonde voeding en vitamines een rol. Maar er is meer. Ik geef je een aantal tips.

Sneller ziek

In de winter stijgt het aantal zieken. Waarom dat zo is, is niet helemaal duidelijk. Hierover bestaan twee theorieën. De eerste theorie is de zogenaamde ‘Crowding theorie’. Volgens deze theorie maken ziekteverwekkers handig gebruik van de neiging van mensen om zich tegen de kou te beschermen. We gaan met z’n allen in de bus in plaats van met de fiets, we gaan winkelen in overdekte winkelcentra en drinken daarna iets warms in een overvol restaurant of café. Bacteriën en virussen hoeven dus niet ver te zoeken om een slachtoffer te vinden.
De andere theorie gaat ervan uit dat door een daling van de temperatuur er meer koude lucht in de luchtwegen komt. Door de koude lucht werkt het plaatselijke afweermechanisme in de longen minder goed en daardoor neemt de kans op infectie toe.

Voel je fit

Je voelt je fit als je voldoende energie hebt om de dingen te doen die je wil doen. Die energie haal je uit je voeding en je lichaam moet die energie uit je voeding vrijmaken. Want al die zuurstof uit de frisse lucht moet natuurlijk wel van de longen naar alle organen en cellen in ons lichaam worden gebracht. IJzer zit in hemoglobine, de rode kleurstof in ons bloed. Hemoglobine zorgt voor het transport van zuurstof door het lichaam.
Bij een tekort aan ijzer kan bloedarmoede ontstaan en voel je je slap en futloos. IJzer helpt je dus om fit te blijven. Koper maakt, net als ijzer, onderdeel uit van hemoglobine. Dus ook koper zorgt ervoor dat we ons fit blijven voelen.
Vitamine C zorgt ervoor dat ijzer uit onze voeding gemakkelijker in het lichaam wordt opgenomen. Drink daarom bij elke maaltijd bijvoorbeeld een glas sinaasappelsap, eet lekker veel fruit of kies voor wintergroente, zoals spruitjes.

Een aantal B-vitamines speelt ook een belangrijke rol bij de energievoorziening. Vitamine B1, B2 en B6 helpen bij de spijsvertering en zorgen ervoor dat ons eten goed verteerd en opgenomen wordt in ons lichaam. Vitamine B5 en B8 helpen bij de opbouw en afbraak van eiwitten, koolhydraten en vetten. Deze voedingsstoffen leveren energie.

Tot slot speelt vitamine B3 een rol bij de energieproductie in de cellen. Hierdoor kunnen we goed functioneren en voelen we ons fit. Chroom, mangaan, molybdeen en zink hebben allemaal een rol bij de opbouw en afbraak van koolhydraten, eiwitten of vetten. Ook die mineralen dragen er hun steentje aan bij dat je met frisse energie de lente tegemoet gaat.

Weerstandsvitamines en supplementen

Als je gezond en gevarieerd eet, krijg je dagelijks voldoende vitamines en mineralen binnen. Maar lang niet alle mensen lukt het dat in de praktijk te brengen. Slechts 2% van de Nederlanders eet iedere dag volgens de schijf van vijf. Vooral jongeren eten nauwelijks groente en fruit.
Vitaminesupplementen kunnen dan een goede aanvulling zijn. Lukt het (tijdelijk) niet om gezond te eten dan is het gebruik van een supplement het overwegen waard, ook om bijvoorbeeld de weerstand op niveau te brengen. Let op: vitamines zijn nodig voor je weerstand, maar genoeg is genoeg. Leef je gezond en eet je goed en gevarieerd, dan zorgen extra vitamines niet voor extra weerstand.

Handige tips om een verkoudheid zoveel mogelijk buiten de deur te houden:

  • Probeer te voorkomen dat je wordt aangestoken. Vermijd zoveel mogelijk plaatsen waar veel mensen dicht op elkaar zitten.
  • Houd tijdens het hoesten je hand voor je mond. Was daarna wel goed je handen. De handen zijn een belangrijke besmettingsbron.
  • Doe ’s winters een sjaal voor je mond en neus. Dat voorkomt dat de temperatuur in je luchtwegen te laag wordt.
  • Zorg voor de juiste luchtvochtigheid in huis. Door een te hoge, maar ook door een te lage luchtvochtigheid kan de overlevingsduur van bacteriën en virussen toenemen.
  • Zorg voor voldoende luchtverversing. Ziekteverwekkers kunnen zich dan minder gemakkelijk ‘ophopen’.
  • Zorg voor een goede basisweerstand. Gezonde voeding en voldoende beweging zijn hiervoor belangrijk.
  • Zorg voor voldoende vitamines in de winter. Probeer ondanks een verminderd aanbod in het aantal soorten groenten en fruit toch volop te variëren.

bron:www.vitamine-info.nl

Mijn link naar dit bericht: het is mijn missie te adviseren over gezonde voeding. Gezonde voeding en een gezond gewicht hebben alles te maken met je fit voelen. Gelukkig kun je daar zelf veel aan doen!

Wil je graag een beter gewicht en je voeding duurzaam veranderen?
(duurzaam=blijvend resultaat door van binnenuit te veranderen)
Laat je deskundig en persoonlijk adviseren. Kies nugratis intake, leven lang fit + een mooi gewicht

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.