het grote misverstand rond popeye en spinazie

De fabel dat spinazie beroemd is om zijn ijzer is hardnekkig. De mythe is een handje geholpen door Popeye. De V.S. riep de tekenfilmfiguur Popeye in het leven om de consumptie van spinazie te stimuleren. (Wij kennen Joris Driepinter voor de melkconsumptie) Bij moeilijke situaties lost Popeye het op met een krachtsinspanning dankzij spinazie. Ouders en grootouders van nu kennen de fimpljes maar al te goed. Grappig, maar het slaat kant noch wal.

 De feiten

Spinazie bevat meer ijzer (3-4 mg.) dan veel andere groenten, maar dit is een overschatting. Het beeld dat er met Popeye wordt opgeroepen is overtrokken. In 1937 ontdekten Duitse onderzoekers dat het ijzergehalte 10 x lager is dan werd aangenomen. De fout, het misverstand blijven onduidelijk. Mogelijk heeft in een eerdere voedingsmiddelentabel de komma op de verkeerde plek gestaan: 24,0 tegenover 2,40?  Zo zie je maar weer: Een getal wordt verkeerd ingetypt/geïnterpreteerd en de mythe is ontstaan. Popeye met zijn spinazie slaat kant noch wal.

Spinazie is een groente rijk aan vitamines en mineralen. Als je gericht kijkt naar ijzer zijn andere groenten net zo ijzerrijk.

Ter vergelijking:

doperwt:2,0 mg

postelein:3,0 mg

andijvie (uit blik):2.0 mg

(allen gekookt per 100 g.)

Variatie

We zetten spinazie op tafel met de overtuiging dat het goed is vanwege ijzer. Waar we goed aan doen is variëren met groente. Groente levert nog veel meer voedingsstoffen en ook nog in wisselende hoeveelheden. IJzer uit groente is bovendien voor de mens slecht opneembaar. Wie zich enkel op ijzer wil focussen, die eet rood vlees gecombineerd met vitamine C. Recent onderzoek zegt dat nu juist  nitraat uit de spinazie goed is voor kracht.

 

Het kindje van Popeye en Olijfje heet erwtje. Erwtje is net zo goed.

Mensen willen graag gezond eten, maar worden vaak weerhouden door gedachtekronkels of fabels over voeding.  Dit is zo’n fabel over voeding.  Gedachtekronkels zijn: “het lukt me toch niet” of “ik word van water dik”.  Iedereen die vrij is van zulke gedachten is succesvol in het gezond gaan eten. Wil je daar ook hulp bij? Ik kan je goed helpen. Lees hier meer of kom direct in actie, kies nu gratis intake, leven lang fit + een mooi gewicht

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.