Gezonde leefstijl maakt 14 jaar jonger, kom nu in actie!

‘Gezonde leefstijl maakt 14 jaar jonger’


foto seniorenNieuw inzicht bij ouder worden. Onze genen bepalen voor ongeveer 25% hoe oud we we worden. De rest?De resterende 75% kunnen we zelf beïnvloeden via een gezonde leefstijl. Dit werd duidelijk tijdens het internationale congres “Adding healthy years to the human lifespan, dat op 7 en 8 februari in Den Haag werd gehouden.

Onze levensverwachting stijgt nog steeds; van 73 jaar in 1985 tot 78 jaar in 2009. Maar het aantal ziektevrije jaren daalt echter (van 53 jaar in 1985 tot 47 jaar in 2009). Toch moeten we ons daar niet door laten misleiden, zo benadrukte prof. Rudi Westendorp, hoogleraar ouderengeneeskunde van Universiteit Leiden: ‘Het aantal jaren zonder lichamelijke beperkingen neemt wel toe, van 65 jaar in 1985 tot 70 jaar in 2009.’

Prof. Kay-Tee Khaw, hoogleraar klinische gerontologie van de Universiteit van Cambridge. liet zien dat een gezonde leefstijl 14 jaar jonger kan maken.

Niet roken zet het meeste zoden aan de dijk: rokers hebben gemiddeld 10 jaar “oudere” longen dan niet-rokers en hun sterfterisico is 75% hoger. Op nummer 2 staat een ruime groente- en fruitconsumptie: die verlaagt het sterfterisico met bijna 45%. Daarna volgen een actieve leefstijl en matig alcoholgebruik, beide goed voor zo’n 25% verlaging van het sterfterisico. Wie op alle 4 de fronten goed scoort, heeft 4 keer minder kans om te overlijden dan wie op geen enkel front goed scoort. Khaw: ‘Daarbij geldt dat kleine veranderingen al een groot effect kunnen hebben. En ook dat het nooit te laat is om je een gezonde leefstijl aan te meten.’

bron: www.nieuwsvoordietisten.nl

Mijn link met dit bericht:  Leefstijl heb je in eigen hand. Gezondheid heb je niet voor het kiezen. Leefstijl wel. Doel is om vitaal te blijven, alles te doen in de toekomst dat voor jou je leven waarde geeft. Genieten en gezondheid gaan goed samen.

Wil je duurzaam gezonder eten?

Laat je deskundig en persoonlijk adviseren.
Kies nu  gratis intake, leven lang fit + een mooi gewicht

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.