Geluk leidt tot een gezonder leven

Gezonder leven komt diep van binnen: jouw geluk

‘Al honderd jaar focust het psychologisch onderzoek zich op wat ons ziek maakt. Waarom zouden we ons niet eens gaan focussen op wat ons gelukkig en gezond maakt?’

Wijsheid van Leo Bormans zondagochtend  op de radio. Dat is anders dan de afslankpleisters, slimmies, burnfatpillen enz.

Volgens  Leo Bormans leidt geluk tot een gezonder leven: ‘Dat verband is even sterk als tussen roken en longkanker.’  Klare taal! Het boek van Bormans getiteld  The world Book  of hapiness verhaalt daarover. Een verfrissende visie.

Van negatief naar positief, 180° om

Gelukkig zijn is een alom bekende, persoonlijke wens.  Als het tegenzit ben je geneigd om enkel te denken aan dat negatieve. Dat verandert niet vanzelf. Die negatieve spiraal vraagt een andere mindset. Het is een andere insteek: wat maakt je gelukkig, wat maakt je gezond?  in plaats van je te verhullen in negatieve gedachten.

“Dat is makkelijk praten”. Heb je daar iets aan als je ongelukkig, niet fit  op de bank zit? Je hebt met jezelf te dealen. Een ander kan het je niet aandragen, dit moet je het toch echt zelf doen. We hebben het hier niet over een kopje thee.

Gezonder leven

Wat maakt je gelukkig? Als je je focust op iets nieuws, iets positiefs dan bepaalt dat je stemming en je energie. En die positieve lading pept je op om in actie te komen. En dat is nodig om  gedrag te veranderen/gezonder te gaan leven. Als je weet wat jouw zingeving in het leven is, dan is de eerste stap makkelijker gezet. Focus op geluk overtuigt. Op de bank zitten kniezen keert niet vanzelf. Lamlendigheid  maakt je nog passiever.

Eetgedrag en eetstoornis

Het roer moet om, maar hoe? In geval van ongezond eten kun je berusten in hoe het gaat. Je kunt je ook richten op gezond eten, met jezelf afspraken maken en die met je omgeving delen. Dat is de praktische aanpak. De psychologische  aanpak is ingrijpender. De behandeling van eetstoornissen vindt zijn oorsprong in vragen rond geluk en zingeving. Grip krijgen op eetgedrag en eetstoornissen heeft niet zozeer te maken met advies over voedingsmiddelen. Dat zou je op het eerste gezicht wel denken. Het levert je veel op door je aandacht voor belemmeringen in je leven te verleggen naar dingen waar je hart echt naar uitgaat: diepere verlangens, dingen die je echt waardevol vindt. Door je op geluk te focussen lijken de leefstijlkeuzes waar je voor staat je ineens minder zwaar te vallen. Het gaat je van een leien dakje. Volhouden is geen issue meer.

Om met Bormans te spreken: ‘richt je op de toekomst, oplossingen. blijf niet hangen in belemmeringen uit het verleden’.

Softe hap? Voor emotie-eters is het de ultieme oplossing.

Zou het voor  mensen met (ernstig) overgewicht op deze manier kunnen werken, wat denk je?

laat je reactie achter onder dit bericht.

Wil jij zelf aan de slag met gezonder leren eten voor eens en altijd? Of een einde maken aan emotie-eten?  Laat je deskundig en persoonlijk adviseren. Kies nugratis intake, leven lang fit + een mooi gewicht

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.