Eten van nu en 50 jaar geleden

Voeding

We eten nu wezenlijk anders dan 50 jaar geleden, het aanbod is groter, we eten meer tussendoor en meer buitenshuis. Welvaart heeft gemak gebracht, maar ook meer verleidingen en nodeloze calorieën. Een automaat met candybars in de wachtruimte op een station, op elke hoek van het uitgaanscentrum een snackbar. Een grote keuze uit kant-en-klare producten.

50 jaar geleden at men 3 maaltijden per dag, smeerde men zelf het brood voor de werklunch en stond frisdrank niet op het dagelijkse menu. Men was meer thuis, Je volgieten in de kroeg  met bier en de avond afsluiten met een broodje shoarma gebeurde niet. De welvaart nam toe in die 50 jaar; het aanbod en de consumptie groeiden door.

Bewegen nu en 50 jaar geleden
Tegelijk met meer eten bewegen we nu minder dan 50 jaar geleden. 

Nu heeft de de supermarkt een roltrap, kinderen worden vaker met de auto naar school gebracht. Huisartsen schrijven bewegen op recept voor.
Welvaart heeft ons veel aan fysieke inspanning uit handen genomen: de wasmachine, een elektrische grasmaaimachine, de zapper van de televisie, een blender, ieder gezin een auto.

50 jaar geleden deed men vaker fysiek zwaar werk, men bracht de kinderen lopend naar school, men schilde voor grote gezinnen aardappels.

Eten van nu en 50 jaar geleden, zijn we dikker geworden?

Die welvaart heeft ons dikker gemaakt. En ook lui: we mogen best meer naar onszelf kijken. Als je geboren bent met een aanleg voor meer eetlust en een verminderde neiging om te bewegen heb je het in deze tijd niet makkelijk. Je moet je eetlust zien te bedwingen bij al dat aanbod. En je moet jezelf er extra toe aanzetten om te bewegen.

Wil je met gezonde voeding de toekomst in?
Laat je deskundig en persoonlijk adviseren. Ik kan je prima helpen om nu te zorgen Liesbeth van den Heuvel, de duurzame dietistvoor de ommekeer. Kies nugratis intake, leven lang fit + een mooi gewicht

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.