Dit is de juiste spirit voor een gezond gewicht

Je eigen spirit kan je helpen bij je voornemen om gezond te gaan leven. Zeer persoonlijk en daarom effectief.
Bij een gezonde leefstijl voor een gezond gewicht denk je al snel aan een trucje, een advies. Het is heel verleidelijk om gelijk naar het wat en hoe te gaan. “Vertel me maar hoe ik het moet doen en dan lukt het wel” heb ik maar al te vaak gehoord. Of een lijstje met 7 tips uit de Libelle die je moet volgen.
“Mijn vriendin zei dat ik iets aan mijn gewicht moet doen”.
Voel je dan van binnen dezelfde drive? Bereik je wat je wilt?

Dit blog is geschreven voor die vrouwen die de regie nemen om een gezond gewicht te krijgen en die weten dat het roer om moet. Lees dan door.
Misschien is mijn verhaal een goede illustratie. Ik hoefde weliswaar niet af te vallen maar ik moest me ook langdurig voor iets inzetten.

Ik had tot nu toe mijn motivatie hard nodig: in de revalidatie, solliciteren, werken en met de trein weer naar huis, moeder worden. Het was niet altijd even makkelijk.
Het goed voor mezelf zorgen houd ik echter al lang vol. 30 jaar lang revalideren en goed voor mezelf zorgen. Met ups en downs. Ervaringen waar ik van leer, neem ik mee om mijn pad bij te stellen of er moed uit te putten. Ik heb al die tijd de motivatie in mezelf gevonden. Daar kon geen religie of hulpverlener tegen op. Ik bleek bij 18 jaar een echte doorzetter te zijn en de motivatie kwam vanuit mezelf.

intrinsieke motivatie als spirit

De motivatie in jezelf (intrinsieke motivatie) gebruik je ook bij het aanleren van nieuw gedrag zoals een gezonde leefstijl. Zolang er geen acute urgentie is of ouders die je opvoeden, moet je zelf het moment van veranderen bepalen. Wat verander je en wanneer begin je?  Dat is niet makkelijk want je stelt het snel uit. Totdat je last krijgt van je gewicht, je er ziek van wordt.
Als je volwassen bent, neem je zelf de regie: jij kiest je pad. Echter: mensen die zomaar beginnen houden het meestal niet langer dan 6 maanden vol. Of stoppen met sporten al na 2 weken.

Om het goed te kunnen volhouden, moet je het van binnen doorleefd hebben. Er zijn mensen die vanzelf een intrinsieke motivatie hebben voor een gezonde leefstijl. Die blijven gemotiveerd onder alle omstandigheden, laten zich niet gek maken door hypes. Ze gaan goed om met verleidingen. Bij terugval of een crisis (een bijkomende ziekte of moeilijke persoonlijke omstandigheden) krabbelen ze weer op.

 

ik wil dit graag voor mezelf. Ik wil me beter voelen en ook nog gezonder zijn dan nu.
Ik wil dit graag doen. En ik kan het.

Dat is de spirit. Het goede begin, met het juiste gevoel.

Dan aan de slag met je innerlijke drijfveren, zoals je motivatie, je toekomstwensen.
Dat is jouw persoonlijke basis waar je altijd op kan terugvallen. Bij een moeilijk moment, een terugslag. Hoe zit dat bij jou? Herken je eerder genoemde situaties?
Voel jij je verantwoordelijk voor je huidige situatie?
Wil jij je volop inzetten voor een gezond gewicht?

Maak je eigen omslagpunt

Je voelt je verantwoordelijk, dat is het begin, en dan..
Dit helpt je om je verandering van leefstijl succesvol te maken.
Zoek een rustig plekje op en durf je innerlijke drijfveren te onderzoeken.
Neem pen en papier of doe het digitaal en noteer dit:

gewenste situatie

bepaal voor jezelf : wat wil je bereiken?
positieve acties: wat heb je te doen om dat te bereiken?

huidige situatie

negatieve acties: wat doe je nu?

kijk eens eerlijk naar jezelf: ben je elke dag lichamelijk actief? hoe vaak eet je gemaksvoedsel?  Kom je toe aan genoeg slaap?  Neem je de tijd om te eten en kun je er van genieten?
Het resultaat zijn ervaringen die je niet wilt: schaamte over je lichaam, slechte conditie

Wat ga je nu er aan doen?
Denk je nu niet graag na over jezelf maar praat je liever?
Als het je helpt, mag je jouw omslagpunt met mij bespreken.

Ik luister naar je.
Vrijblijvend voor jou.
Kies dan gratis intake, leven lang fit + een mooi gewicht

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.