Voedingsgoeroe, mooie beloftes voor nu en wat niet werkt

Voedingsgoeroes verleiden met oplossingen voor overgewicht met kortdurend resultaat. Er wordt veel geld mee verdiend en slimme marketingtrucs ingezet. Compleet met witte jas, tv-programma’s. Puur voor eigen gewin, ze worden er rijk van.

We vinden ons gewicht belangrijk. Bij overgewicht zoeken we naar rigoreuze oplossingen. Die korte metten maken met onze overtollige kilo’s.  Het liefste:

  • snel en makkelijk
  • veel kilo’s
  • vetverlies rond de buik.

Wat zou het mooi zijn als we een toverstokje hadden… We willen die goeroes graag geloven met hun mooie verhaal en we lopen er achteraan. Het zijn sprookjes, verleidingen.

Ongeveer eens per maand verschijnt er een boek van een voedingsgoeroe. Een voedingsgoeroe die de oplossing biedt voor mensen met overgewicht en die het eeuwig leven, zonder ziekte, lijkt te beloven. De onderbouwing van de aangeprezen methoden lijkt degelijk. Er worden netjes referenties genoemd en het falen van gezaghebbende instanties wordt overtuigend aangetoond. Sonja Bakker, de Vlaamse Sonja Kimpen, Montignac..

Hoe kun je nu als consument de adviezen van voedingsgoeroes onderscheiden van echt goed onderbouwde adviezen? Het Voedingscentrum prikt door allerhande goeroes heen en stelt:

Waarschuwing: volg een succesvol dieet niet voor een tweede keer
Sonjabakkeren, Dr. Franken, hormoonfactordiëten: deze goed doordachte adviezen werken allemaal. Vele succesverhalen doen de ronde, persoonlijke successen worden goed in beeld gebracht . “Want ja, je valt er mee af. Telkens weer”.

Maar vraag eens door aan fans van deze diëten. Voor de hoeveelste keer volg je dit dieet? Heel veel mensen hebben verschillende malen gesonjabakkerd. Want je valt er van af. Maar als je binnen een jaar voor de tweede keer gaat sonjabakkeren, moet je eigenlijk concluderen dat het NIET werkt.  Als het succesvol is, is het blijvend succesvol.

Want de reden dat je voor de tweede keer gaat ‘diëten’ is dat je weer bent aangekomen. Je bent in de val van de crashdieetgoeroe gevallen. De val is de volgende: je gaat op erg streng dieet en zodra je stopt, val je weer terug in je oude voedings- gewoonte en kom je weer aan. Het dieetconcept heeft gefaald.

Het crashen, hongeren is funest voor je gezondheid en je voedingspatroon wordt er niet positef door veranderd.  Een leven lang een gezond gewicht is niet makkelijk, dat ontken ik ook niet. Voor wie het echt interesseert: alleen wie

  • met zijn hoofd en hart begaan is met zijn gezondheid
  • voedingspatroon, gedrag en bewegen aandacht geeft
  • structureel

die komt er wel.

Zij leefden nog lang en gelukkig.

Laat je niet gek maken, maar laat je deskundig en persoonlijk adviseren. No nonsense zonder jo jo. Eten waar je van geniet en waar je je fitter bij voelt, dat houd je een leven lang vol. Wil je leren hoe dat voor jou is? jouw start

 

Of kies nu voorgratis intake, leven lang fit + een mooi gewicht

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.