contractvrije dietist

Als je als diëtist contracten afsluit met zorgverzekeraars kunnen zij daar allerlei eisen aan stellen. Geen eisen die te maken hebben met kwaliteit van zorg.

Zorgverzekeraars verplichten zorgverleners met een contract, indicatie, behandelwijze, behandelplan toe te sturen.
Een uitzending van Zembla op 17 april 2014 liet zien dat de zorgverzekeraars vrij gemakkelijk iemands persoonlijke gegevens kunnen achterhalen. Gegevens blijven niet prive.

Een diëtist is per zorgverzekeraar gebonden aan een reeks eisen en beperkingen en minder vrij de praktijkvoering naar eigen inzicht in te richten.
Voor de cliënt is dit alles moeilijk te achterhalen omdat de zorgverzekeraar niet graag inzicht geeft in de afspraken met gecontracteerde hulpverleners.
(uit concurrentieafwegingen)

De contractvrije dietist

Ik heb geen contracten met zorgverzekeraars afgesloten. Ik zie het bovenstaande als beperkingen voor mij en als schadelijk voor de cliënt.

De contractvrije diëtist werkt op basis van restitutie: de cliënt betaalt vooraf de factuur en dient deze zelf in bij de eigen zorgverzekeraar.
Wanneer de cliënt een restitutiepolis heeft, vergoedt de zorgverzekeraar meestal de kosten. Deze vergoeding is aan een maximum van 3 uur per jaar gebonden (2015). Dit kan veranderen, met ingang van een nieuw jaar.

De zorg die ik bied, heeft meer uren nodig. Blijvende gedragsverandering vraagt meer diepgang. Dat laat zich bovendien niet leiden door een vast aantal uren.
De cliënt is vooral zelf werkzaam. Om iemand zelfredzaam te maken is er intensiever contact nodig, en zeker gedurende een periode van minimaal 6 maanden. Kennis moet eigen gemaakt worden, vaardigheden moeten getest worden in de praktijk.
Ik leer de cliënt kennen en de cliënt leert alles om de gezonde leefstijl tot een nieuwe gewoonte te maken.
De contactmomenten zijn per telefoon, email of op lokatie. Telefoon en email maakt veelvuldige terugkoppeling en coaching mogelijk.
Ik ga uit van 6 maanden bij coaching voor een succes.

Daarom wil ik niet aan de leiband van de zorgverzekeraar.
Vergoeding gebeurt alleen wanneer de diëtist gekwalificeerd is. Dat ben ik, ik ben H.B.O. opgeleid. Met nascholingen, stagebegeleiding bewaak en vergroot ik mijn deskundigheid. Ik sta ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.