bewegen helpt niet tegen overgewicht

Dit is de Afscheidsrede van Klaas Westerterp
Twee keer per week naar de fitness of joggen om een paar pondjes kwijt te raken? Vergeet het. Van bewegen val je niet af, van minder eten wel. Dat is de boodschap die Klaas Westerterp, hoogleraar humane energetica, 12 september a.s. in zijn afscheidsrede Energiebalans in beweging wil afgeven. “We hebben te maken met een overvoedingsprobleem.”

Het toenemend probleem van overgewicht komt volgens Westerterp  niet doordat we minder zijn gaan bewegen maar doordat we gewoon teveel eten. Minder eten is dan ook zijn advies, maar dat blijkt nu juist zo moeilijk. “Eigenlijk moet je zien te voorkomen dat er overgewicht ontstaat, want overgewicht daar kom je nauwelijks van af, of het nu om één, vijf of honderd kilo gaat. In het algemeen is het zo dat overgewicht onomkeerbaar is.

klaas westerterpDan is het al mooi als je op gewicht blijft en niet dikker wordt. Op gewicht blijven is misschien ook een beter doel dan afvallen, want afvalpogingen hebben op de lange termijn meestal geen effect zo blijkt uit alle onderzoeken.

Weet wat je eet, mensen realiseren zich te weinig dat je al snel teveel eet. Een van de problemen nu is bijvoorbeeld frisdrank. Schaf je die af dan kom je al een heel eind, want de hoeveelheid energie die je daardoor naast je gewone voedsel binnenkrijgt, is gigantisch. Maar dan kom je aan de voedselindustrie en dat ligt politiek gevoelig.

Het advies van meer bewegen ligt minder gevoelig, maar helpt niet. Terwijl een klein verschil in energie-inname per dag op de lange termijn wel een groot effect op de energiebalans heeft. Misschien geen gemakkelijke boodschap, maar wel een die gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek.”

Het interview met Klaas Westerterp is in het UM webmagazine in het Engels gepubliceerd.

Laat je deskundig en persoonlijk adviseren. Kies nugratis intake, leven lang fit + een mooi gewicht

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.