Als je meer van jezelf gaat houden, ga je anders met eten om

Veel vrouwen worstelen met emotie-eten. Het is vaak een strategie geworden om zich gelukkig te voelen. Een strategie om snel, kortdurend een fijn gevoel te hebben. Is dat een keuze of een probleem? Emotie-eten is in onze tijd de belangrijkste oorzaak van overgewicht. Het is een strijd waar je niet zomaar van afkomt. Het kan anders.kopje koffie, tijd voor jezelf bij emotie-eten

 

Hoe pak je emotie-eten dan aan?

Door te luisteren naar je gevoelens en diepere verlangens. En het begint natuurlijk met het erkennen dat emoties in jouw leven je eetgedrag ongunstig beinvloeden. Weet jij wanneer jij onbewust gaat eten? Krijg je er geen vat op?

Lees hier het verhaal van Sandra, ter illustratie. Het is uit het leven gegrepen.

Sandra is een moeder van een puberzoon die tobt met overgewicht, ze verlangt naar een gezonde relatie met eten. Ze wordt er niet gelukkig van; ze probeert van alles: pillen, (weer) roken, hypes volgen.

Dit was de realiteit

Het eten van taart bij de koffie was een gewoonte geworden, ze at onbewust een zak chips leeg bij haar televisieserie. Ze sloeg het ontbijt maar over. “anders schiet het niet op”.

Ze was zich er niet bewust van dat deze strijd haar veel tijd, geld en energie gekost heeft.

Wat heeft het haar opgeleverd? Ze is geen stap dichter bij een evenwichtig eetpatroon en voelt zich niet gelukkiger.

Dit waren haar wensen

  • Voluit leven, gelukkig zijn
  • Meegaan naar een etentje zonder bang te zijn teveel te eten.
  • Een mooi gewicht, met trots

Ze praatte zo op zichzelf in, omdat ze eigenlijk koos voor schijnveiligheid. Ze hoort zichzelf zeggen: ”het loopt zo’n vaart niet”, “het gaat vanzelf weer over”.

Emotie-eten= Eten heeft alles te maken met emoties, drijfveren

Toen ze naar zichzelf te ging kijken, leerde ze zichzelf accepteren en minder kritisch te zijn. Ze had namelijk gemerkt dat ze elke keer ging eten als ze emoties ervoer. Emoties wanneer ze in een conflict zat met haar zoon of wanneer ze zich in een bepaalde situatie alleen voelde.

Door met haar emoties bezig te zijn, te onderzoeken wat ze nu werkelijk voelde, kon ze beter met eten omgaan. Ze koos bewuster om te eten, niet geleid door emoties. De strijd was weg. Sandra werd een fitte moeder. Ze kon genieten van eten en van haar gezin.

Voor moeders met lef
Ik ben Liesbeth van den Heuvel, expert in hulp bij emotie-eten. Ga jij de strijd aan?
Ik help je graag. Zie hier mijn aanpak: Gezond eten en psychologische begeleiding.

ps.  twijfel je nog? Wie zich opgeeft voor mijn interesselijst krijgt gratis: een audio-opname met 10 tips. Duizenden vrouwen begaan bij het afvallen de blunder door deze stap over te slaan. De tips horen bij een oplossing om emotie-eten aan te pakken.

Of kies voor gratis intake, leven lang mooi gewicht

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.